JAMBO!

北国の女子大生。ケニアやその他海外について!

ケニアの食事

Jambo! (English after Japanese)

 

皆さん、ケニアの人が普段何を食べているか知っていますか?

今日は、ケニアの食事について紹介します。

 

・ウガリ

f:id:SayuriYamamoto:20170808155809j:image

彼女たちが食べている、白っぽいかたまりがウガリです。メイズ(とうもろこし。実は白っぽい。)を粉にしたものを、水と混ぜながら煮ます。ケニアの主食です。シンプルな味で、野菜や魚、肉などと一緒に手を使って食べます。

日本人には馴染みのないウガリですが、1週間くらい食べ続けたら美味しいと感じるようになりました。

 

・スクマ(ケール)

ケニアで一番目にする葉物野菜かと思います。上の写真の、ウガリと一緒にお皿に乗っているのがスクマです。少し苦味があります。

 

チャパティ

クレープの生地を厚くしたようなもの。小麦粉、塩、水を混ぜて練り、サラダ油を使って焼きます。弾力があり、もちもちしています。卵や野菜、豆などと一緒に食べます。

 

・マンダージ

卵を使わないドーナツのようなもの。朝食によく食べます。焼きたてはフワフワと柔らかく、とても美味しいです。ナイロビでも田舎でも、ケニア中至る所で売られています。

 

ケニアンティー

ミルクティー。ミルクも砂糖もたっぷりの紅茶です。ケニアの人は毎日のように飲んでいます。コーヒーやハーブティーなど、他のお茶はあまり見かけません。

 

・お米

ウガリに次いで多く出てくる主食かと思います。米粒は細長く、弾力はあまりありません。

 

・野菜

アボカド、トマト、キャベツ、じゃがいも、玉ねぎ、ネギ、メイズ(とうもろこし)、豆、落花生

f:id:SayuriYamamoto:20170808160450j:image

写真は木になっているアボカドです。ケニアに来てから、多い時は毎日のように食べていました。玉ねぎは、日本のと比べると半分くらいの小ささです。メイズはウガリの原料ですが、焼いて塩を振って食べたりもします。あとは、豆もよく食べます。

 

・果物

バナナ、グァバ、オレンジ、レモン、パイナップル、スイカ

バナナは日本のと比べると小さいですが、甘くて美味しく、値段も手頃です。グァバは日本ではあまり見かけませんが、レモンより一回小さい果物です。外側は緑色で中は白く、酸味が強いです。

 

・肉

ヤギ、牛、鶏、豚

ヤギや牛をよく食べます。以前滞在していた西部のkakamegaでは、鶏をよく食べていました。豚肉は、他の肉と比べると少し高いみたいです。

 

 

・魚

ティラピア、オメナ

もっと色々な魚がありますが、私が食べて覚えているのはこの二つです。どちらもビクトリア湖でとれる魚です。ティラピアは白身の魚で、ビクトリア湖周辺のレストランで揚げたものを食べました。オメナは小魚で、炒めたものをウガリと一緒に食べました。

 

 

・フライドポテト

ナイロビのファストフード店だけでなく、田舎の道端でもフライドポテトはたくさん売られています。みんなフライドポテトが好きみたいです。

 

 

・コーラ

コーラがとても人気です。ファンタやスプライトなどの炭酸飲料もありますが、圧倒的にコーラを飲んでいる人が多い気がします。

 

 

私が紹介したのはほんの一部で、また地域によっても食事は異なるかと思いますが、以上、ケニアの食事の紹介でした!

 

読んでいただきありがとうございました!

 

 

Do you know what Kenyan people eat in daily life?
Today, I would like to tell you food in Kenya.

 

・Ugali
Please see the first picture above. Ugali is the white lump, which girls were eating. Ingredients are maize and water. It is the stable food in Kenya. It is simple taste. We eat it with vegetables, meat and fishes with our hands. We don't eat it in Japan, but if you eat it everyday, maybe you like it in a few weeks.

 

・Sukuma wiki (Cooked Kale)
I think it is the most popular foliage plants vegetables in Kenya. The green vegetable with Ugali on the plate in the photo is sukuma wiki. It is little bitter taste.

 

・Chapati
It looks like thick crape. First we mix flour, salt and water, then we back it with oil. It has flexibility. We eat it with eggs, vegetables and beans.

 

・Mandage
It is like a doughnut without eggs. We often eat it at breakfast. Freshly baked one is soft and very delicious. In both Nairobi and the rural areas, we can buy it everywhere in Kenya.

 

・Kenyan tea
It is a milk tea with lots of sugar. Kenyan people drink it everyday. We don't see other tea such as coffee and herb tea many times.

 

・Rice
I think it is the second popular stable food. Grain of rice is long and narrow.

 

・Vegetables
Abocado, tomate, cabbage, Irish potato, onion, maize, bean, grown nuts, etc
Please see the last picture. It is abocado. Since I have stayed in Kenya, once I ate it everyday. Onion is smaller than Japanese ones. Maize is a ingredient of Ugali, but sometimes we eat it just roasted with salt. Also Kenyan people often eat beans.

 

・Fruits
Banana, guava, orange, lemon, pineapple, water melon, etc
Banana is smaller than Japanese ones. It is very sweet and not so expensive.

 

・Meat
Goat, caw, chicken, pork, etc
Kenyan people often eat goat and caw. In Kakamega where I stayed, people also usually ate chicken. Pork seems little more expensive than others.

 

・Fish
Tilapia, omena, etc
There are various fish here but ones I ate were those two species. Both fishs are captured in lake Victoria. Tilapia is fish having white flesh. I ate it in the restaurant near the lake Victoria. Omena is a small fish. I ate it with Ugali.

 

・French flies
In Kenya, people call it 'chips'. Not only in the fast food restaurant in Nairobi but also in the small shops in the rural areas, we can buy it. Kenyan people seems they like it so much.

 

・Coke
Coke is very popular. We can drink another carbonated drinks like Fanta or Sprite, but coke seems most popular here.

 

 

I introduced some food but These are small part of Kenyan food. And also it will be different depending on the place. 

 

Thank you for reading!